George Jazzcafé, een Arnhemse legende

Boek over George Jazzcafé van Peter Bierhaus verschijnt op 24 november 2024 in Rembrandt Arnhem bij Uitgeverij Parkstraat Arnhem.

Mediafonds Arnhem

Peter Bierhaus werkt aan een boek over George Jazzcafé. In dit Arnhemse café speelden tussen 1974 en 1996 Amerikaanse grootheden uit de jazzscene, zoals Chet Baker, Art Blakey en Dexter Gordon. “Al jarenlang verbaas ik me erover dat er nog geen boek over George Jazzcafé is gemaakt.”

Voor Bierhaus roept George Jazzcafé mooie herinneringen op: “Elke keer wanneer ik door de Hoogstraat langs het pand liep waar George Jazzcafé was gevestigd, kwamen herinneringen boven aan die prachtige, rokerige jazztent. Die lekkere rommelige inrichting, dat oude biljart, George (Inge 1940-1998, red.) himself en zijn prachtige vrouw, Netty. Jesus, de lege glazen-ophaler.” Met het schrijven van dit boek probeert hij die sfeer van toen te vangen en de succesformule achter het café te achterhalen: “Hoe kwam George aan al die jazzgrootheden?” En: “Wie was George eigenlijk?”

Levendig Jazzcentrum
Voor het boek interviewde Bierhaus een uiteenlopende groep mensen die betrokken waren bij het café, zoals familieleden, musici en stamgasten van George Jazzcafé. Hierdoor werd het mogelijk om het verhaal te vertellen van de Surinaamse familie Inge, die van Arnhem ruim twee decennia lang een levendig jazzcentrum wist te maken. “Arnhem mag er trots op zijn dat het zo’n café heeft gehad,” concludeert Bierhaus.

Op 24 november wordt het boek gepresenteerd in het Rembrandt theater in Arnhem.