Peter Bierhaus en Kees de Bruijn, George Jazzcafé. Een Arnhemse legende (2024)
De eerste oplage is UITVERKOCHT. Omdat er nog altijd belangstelling is en de auteurs op voorheen onbekend beeldmateriaal zijn gestuit, wordt een tweede, herziene uitgave overwogen. Voor wie hier belangstelling voor heeft, kan dat kenbaar maken door een mailtje te sturen naar info@uitgeverijparkstraat.nl of het contactformulier op de website in te vullen.
Een zonnige zondagmiddag in Arnhem. Je ziet een oud gebouw pal achter het rumoerige uitgaanscentrum de Korenmarkt. Het heeft iets weg van zo’n oud, vervallen pand in New York. Jazz-café ‘George’ lees je onder de beroemde Heinekenreclame die aan de buitenmuur hangt. Een avontuurlijke belofte. Je stapt binnen. Aan de muren zwartwit-foto’s van jazzhelden. Het is er bomvol. Het is er zweterig warm. Gezellig rommelig. Rokerig. Mensen zitten en staan dicht op elkaar gepakt. Biertje of kop koffie in de hand. Ook het biljart is helemaal bezet. Op het kleine podiumpje naast de deur zit een van de grootste jazzmannen: Chet Baker. Op een wiebelig krukje, de ogen gesloten, gaat hij helemaal op in een zachte jazzy melodie. In trance luisteren de bezoekers naar zijn trompetklanken. In stilte genieten. Jesus wringt zich behoedzaam tussen de menigte door om lege glazen op te halen. Verwassen T-shirt aan, mager, peukje in een mondhoek. George himself zit op zijn vaste plek aan de toog. Vanachter z’n donkere bril ziet hij alles kalm aan. Hij geniet. Zijn charmante vrouw Netty staat achter de tap en bekijkt alles met een licht geamuseerde blik.
Op 9 juli 1974 opende George Inge aan de Hoogstraat in Arnhem zijn George Jazzcafé, zoals het in Arnhem werd genoemd. Met behulp van vrienden en kennissen had hij de maanden ervoor de oude, groezelige smederij vlak achter de Korenmarkt omgebouwd tot een gezellig, donkerbruin jazzcafé. Het zou uitgroeien tot een episch centrum voor jazzliefhebbers uit Arnhem en verre omgeving. Er was in Arnhem een goede voedingsbodem voor jazz. In de jaren ’60 en begin ’70 werden al in de cafés de Kameleon en de Buik jazzoptredens georganiseerd en veel studenten van het conservatorium en de kunstacademie stonden open voor moderne jazzmuziek, de bebop. George Jazzcafé was de kers op de taart: alle grootheden uit de jazzwereld, ook de Amerikaanse, hebben bij George Jazzcafé gespeeld. De zondagmiddagconcerten waren beroemd. Op dinsdagavonden jamsessies. Op zaterdagmorgen repeteerden jazzmusici in het café. Doordeweeks zaten er scholieren, jazzliefhebbers en andere cafégangers.
Het boek over George Jazzcafé laat de gouden tijden herleven aan de hand van verhalen van vaste bezoekers, zijn zoon Orlando en natuurlijk muzikanten die bij George speelden. En beeld. Heel veel uniek beeld waardoor de lezer weer die rokerige atmosfeer in dat bruine, bruisende George jazzcafé kan ruiken. En die fantastische jazz die daar gespeeld werd, kan horen. Natuurlijk komen ook de mysteries aan bod: hoe kwam George eigenlijk altijd aan die beroemde jazzmusici? En hoe speelde George dat financieel klaar?
Bestellen kan via het contactformulier.
Prijs € 29,95
Gratis bezorging in Arnhem-Noord
Bij bezorging elders in Nederland € 32,95
ISBN 9789083159133 | 215 x 280 mm | 128 pagina’s | hardcover
Publiciteit De Gelderlander | Mediafonds Arnhem | De Waterkant | Suriname.nl | De Gelderlander/cd | De Ware Tijd | Jazzenzo | Jazzism
Tentoonstelling Rozet
Boekpresentatie + concert Rembrandt
Overige optredens Historische Herberg Arnhem | Omroep Ede
Boek over George Jazzcafé van Peter Bierhaus verschijnt op 24 november 2024 in Rembrandt Arnhem bij Uitgeverij Parkstraat Arnhem.
Peter Bierhaus werkt samen met grafisch ontwerper Kees de Bruijn aan een boek over George Jazzcafé. In dit Arnhemse café speelden tussen 1974 en 1996 Amerikaanse grootheden uit de jazzscene, zoals Chet Baker, Art Blakey en Dexter Gordon. “Al jarenlang verbaas ik me erover dat er nog geen boek over George Jazzcafé is gemaakt.”
Voor Bierhaus roept George Jazzcafé mooie herinneringen op: “Elke keer wanneer ik door de Hoogstraat langs het pand liep waar George Jazzcafé was gevestigd, kwamen herinneringen boven aan die prachtige, rokerige jazztent. Die lekkere rommelige inrichting, dat oude biljart, George (Inge 1940-1998, red.) himself en zijn prachtige vrouw, Netty. Jesus, de lege glazen-ophaler.” Met het schrijven van dit boek probeert hij die sfeer van toen te vangen en de succesformule achter het café te achterhalen: “Hoe kwam George aan al die jazzgrootheden?” En: “Wie was George eigenlijk?”
Levendig Jazzcentrum
Voor het boek interviewde Bierhaus een uiteenlopende groep mensen die betrokken waren bij het café, zoals familieleden, musici en stamgasten van George Jazzcafé. Hierdoor werd het mogelijk om het verhaal te vertellen van de Surinaamse familie Inge, die van Arnhem ruim twee decennia lang een levendig jazzcentrum wist te maken. “Arnhem mag er trots op zijn dat het zo’n café heeft gehad,” concludeert Bierhaus.