Nieuwsberichten

Aankondiging George Jazzcafé, een Arnhemse legende

Najaar 2024 verschijnt van auteur Peter Bierhaus een boek over het befaamde George Jazzcafé bij Uitgeverij Parkstraat. Bierhaus laat de gouden tijden herleven aan de hand van verhalen van vaste bezoekers, zijn zoon Orlando en natuurlijk de jazzgrootheden die bij George speelden. En beeld. Heel veel uniek beeld, waardoor je weer die rokerige atmosfeer in dat bruine, bruisende jazzcafé als het ware kan ruiken. En die fantastische jazz die daar gespeeld werd kan horen.

Tags George Jazzcafé, Peter Bierhaus

Boeklancering Spijker Portretten

Tijdens een goed gevulde Historische Herberg in buurtcentrum De Lommerd werd vrijdag 10 november het boek Spijker Portretten gelanceerd. Wethouder Bob Roelofs nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het riep bij Roelofs veel herinneringen op aan de periode waarin hij zelf in de wijk woonde. ‘Met dit rijke boek is het Spijkerkwartier nog mooier geworden!’

Tags Spijker Portretten, Stef Ketelaar

Boekpresentatie Spijker Portretten

Spijker Portretten

Op vrijdag 10 november 2023 presenteert Uitgeverij Parkstraat haar nieuwste boek Spijker Portretten. Een geschiedenis van het Arnhemse Spijkerkwartier. De presentatie begint omstreeks 18.45 uur tijdens de Historische Herberg in buurthuis De Lommerd. Het eerste exemplaar van Spijker Portretten zal worden uitgereikt aan wijkwethouder én historicus Bob Roelofs. Na afloop is er gelegenheid om het boek aan te schaffen.

Spijker Portretten vertelt aan de hand van veertien biografische portretten een geschiedenis van het Spijkerkwartier. Tal van ‘grootheden’ blijken een band te hebben met deze spraakmakende wijk. Zo hebben Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz, filmster Audrey Hepburn, schrijver en kunstenaar Jan Cremer en rockartiest Herman Brood een plaats gekregen in het boek.

Voorafgaand aan de boekpresentatie kun je desgewenst een aantal andere presentaties bijwonen tijdens de Historische Herberg (aanvang 17.00 uur).
Buurthuis De Lommerd, Spijkerstraat 185A, Arnhem

Radio-interview Omroep Gelderland

Romeinen Arnhem

Op zaterdag 28 oktober interviewt Ridder René Arendsen historicus Jan de Vries over De nieuwe Canon van Arnhem in het radioprogramma Zin in Zaterdag. (8.00-10.00 uur) Daarna geeft de auteur een presentatie in quizvorm over de nieuwe invalshoeken van het boek. Aansluitend geeft Romeinen-expert Wim Schennink een rondleiding langs de Romeinse Limes en de IJssellinie uit de Koude Oorlog in natuurpark Meinerswijk.

Afbeelding uit De nieuwe Canon van Arnhem: Castellumterrein in Meinerswijk, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, 2021.

Presentatie Jan de Vries bij Het Colofon

Op 23 november geeft Jan de Vries een presentatie over zijn boek De nieuwe Canon van Arnhem in boekhandel Colofon. Zijn boek is een grondig gemoderniseerde versie van de canon die hij in 2008 samen met Bob Roelofs schreef. De Vries vulde het traditionele beeld van de stadshistorie aan met internationale en gender specifieke aspecten. Daarnaast is de nieuwe uitgave uitgebreid met historische bronnen waarin tijdgenoten aan het woord worden gelaten.

Datum 23 november 2023 van 19:30 – 20:30

Locatie Het Colofon, Bakkerstraat 56, Arnhem
Vrije entree Wel graag aanmelden via info@hetcolofon.nl

Afbeelding uit De nieuwe Canon van Arnhem: Borduurwerk tegen slavernij. Rechtsonder is het borduurwerk gesigneerd en gedateerd: L. van Ommeren geb. Hengevelt. 1794. Rijksmuseum Amsterdam, NG-1991-22.

Tags Colofon Arnhem, De nieuwe Canon van Arnhem, Jan de Vries

Presentatie De nieuwe Canon van Arnhem

Burgemeester Marcouch neemt het eerste exemplaar van De nieuwe Canon van Arnhem in ontvangst uit handen van Jan de Vries. De burgemeester roemde zijn kennis over de Arnhemse geschiedenis. Eigenlijk zou iedereen Jan de Vries thuis in de kast moeten hebben. Dat gaat helaas niet, erkende de burgemeester, maar Jans boek zou bij iedere Arnhemmer in de kast moeten staan.

Bestellen van De nieuwe Canon van Arnhem kan via het contactformulier.

Tags De nieuwe Canon van Arnhem, Uitreiking eerste exemplaar aan burgemeester Marchouch

Jan de Vries winnaar Prodesseprijs 2023

Historicus Jan de Vries is de winnaar van De Prodesseprijs voor Arnhemse geschiedenis 2023! De jury loofde de winnaar, die met publicaties als De nieuwe Canon van Arnhem, zijn website Arnheym en zijn Facebookpagina, lezingen en rondleidingen als Gildegids als geen ander de gehele geschiedenis van Arnhem bestrijkt en voor een breed publiek toegankelijk maakt. Op de foto: Prodessevoorzitter Margreet van Gastel reikt Jan de Vries de prijs uit, een houtsnede van Edwim Peters.

De Gelderlander | Arnhemse Koerier over uitreiking Prodesseprijs 2023

Tags Jan de Vries, Margreet van Gastel, Wie wint de prodesseprijs 2023

Spijkerwandeling Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op 9 september leidde gids Janric van Rookhuijzen een groep belangstellenden door het Spijkerkwartier. De wandeling baseerde hij op het nog te verschijnen boek Spijker Portretten. Een geschiedenis van het Arnhemse Spijkerkwartier. Een van de hoogtepunten was een bezoek aan de voormalige Lorentz HBS aan de Schoolstraat. Het trappenhuis van de HBS inspireerde oud-leerling M.C. Escher tot een van zijn beroemdste kunstwerken, Relativiteit (1953).

Bestellen kan via het contactformulier.
Prijs € 19,50
Gratis bezorging in Arnhem-Noord
Bij bezorging elders in Nederland € 22,50

Tags Open Monumentendag Arnhem, Spijkerkwartier

Boekpresentatie De nieuwe Canon van Arnhem

De nieuwe Canon van Arnhem

Op 10 oktober 2023 presenteren Uitgeverij Parkstraat en auteur Jan de Vries De nieuwe Canon van Arnhem.

Belangstellenden zijn welkom in de raadzaal van het Arnhemse stadhuis waar om 15.30 uur het boek op feestelijke wijze zal worden aangeboden aan burgemeester Marcouch. De presentatie is in handen van wethouder Bob Roelofs.

Bestellen kan via het contactformulier.
Prijs € 24,90
Gratis bezorging in Arnhem-Noord en Oosterbeek.
Bij bezorging elders in Nederland € 27,90
ISBN 97890 83159119 | 215 x 280 mm | 136 pagina’s | full colour | hardcover
Publiciteit De Gelderlander | RTV Connect | Arnhem Direct | Arnhemse Koerier